<% pic=4 %> Hoogveen vleesproducten topkwaliteit uit zuidoost Drenthe

Drents Hoogveen Schaapskudde Bargerveen Hoogveenlam Hoogveenrund Verkrijgbaarheid
Hoogveenlam
De schaapskudde bestaat voor een groot deel uit Drentse Heideschapen en een gedeelte uit Schoonebekers. Beide zijn oude landrassen en uitermate geschikt voor het onderhoud van de heide. Het zijn sobere dieren en goed in staat om van planten met een lage voedingswaarde voldoende voeding binnen te krijgen. Andere opvallende kenmerken zijn het uitermate sterk beenwerk en een bijzonder groot uithoudingsvermogen. Modernere vleesrassen, zoals de Texelaar zouden hier dan ook niet aarden.

Door de ooien van de schaapskudde te kruisen met een vleesras krijg je het unieke Hoogveenlam. Dit lam is in staat zich in deze sobere omstandigheden goed te ontwikkelen door de eigenschappen van moederskant en toch wat zwaarder te worden, wat de vleeskwaliteit bevordert. Daarnaast geven de unieke omstandigheden van het veen het water, in dit gebied, een hoge zuurgraad. Met andere woorden de zure grond en het water met een lage pH hebben zo hun invloed op het lamsvlees. Topkok Jonnie Boer van de Librije in Zwolle:" Het lam is op zijn top als het zo oud is". Hij prijst de bijzondere smaak van het vlees. "Het is minder heftig dan gewoon lam, en milder van smaak". Ook de structuur valt op: stevig, mals en lichter van kleur.
Van Der Zee Restaurants Hanos